Ihanaa lämmintä perjantai-iltaa!
Vähitellen alkaa käsivaivakin helpottaa ja pääsen taas
käsitöiden kimppuun. Aiemmin kerroin, että teemme salaa suvun naisten ja vähän
miestenkin kanssa läheiselleni lahjapeittoa syntymäpäiväksi. Nyt on päästy siihen
tilanteeseen, että kaikki palat ovat valmiita ja vain neljä on toimittamatta
minulle. Niinpä ajattelin aloitella palojen sommittelua.
Annoin alun perin osallistujille ohjeen vinoittain neulottavaan
tilkkuun. Tarkoitus oli, että kaikki palat olisivat kokoa 20*20 cm. Ihan täysin
ei suunnitelma onnistunut, koska jotkut tekijät ovat ilmeisesti neuloneet
jokaiseen lappuun saman määrän kerroksia ja unohtaneet mittaamisen kokonaan.
Luulen kuitenkin, ettei se haittaa, koska edestakaisneuleella tehdyt laput
joustavat reippaasti.
Yksi toive oli, että valmistetaan palat Seiskaveikasta tai
saman paksuisesta muusta villasekoitelangasta. Lisäksi pyysin, että palojen
pääväri pysyttelisi sinisen ja harmaan asteikolla. Raitoja sai kukin tehdä
mielensä mukaan jämälankojakin hyödyntäen. Ihania palasia sitten sainkin.
Asettelin tilkut äsken takkahuoneen pöydälle ja jätin
sommittelun hautumaan vähäksi aikaa. Katselen sitä ohi kulkiessani ja tutkin,
alkaako jokin kohta pompata silmään häiritsevästi. Minusta olisi aika hauskaa,
jos peiton väri liukuisi pikku hiljaa tummasta vaaleaan. Silloin siitä ei
tulisi liian levoton. Mitä mieltä olet? Puuttuvat palat tulevat vaaleaan
päähän, sen jo tiedän.
Loppukevennykseksi laitan reseptin salaattiin, jota mies
pyysi, kun ei helteellä halunnut lämmintä ruokaa päivälliseksi ollenkaan. Mitat
ovat hivenen epämääräisiä, koska tein sen periaatteella ”otetaan, mitä löytyy”.
Tein salaatin noin neljän litran kulhoon, joten sitä jäi reilusti tähteeksi.
Uskoisin, että yhtä hyvää se on, vaikka kukin mittaa ainekset mielensä mukaan.

Helleillan savukalasalaatti
pussillinen pakasteherneitä (sulavat helteessä nopeasti)
napakkaa salaattia silputtuna
suippopaprikaa paloiteltuna melko isoiksi paloiksi
kurkku paloiteltuna samoin
muutama nippusipuli varsineen
muutama keitetty muna pilkottuna
tuoretta tilliä maun mukaan
reilusti savukalaa, minulta taisi lipsahtaa tuohon annokseen
ehkä puoli kiloa
Siinä se. Sekaisin vaan ja mieluista kastiketta päälle.
Löysin jääkaapista aiemmin tekemäni kermaviilisörsselin ja sepä vasta hyvin
sopi tähän salaattiin. Muistaakseni tein sen näin:
Kermaviilikastike grillikasviksille tai esim. savukalasalaatille
1 prk kermaviiliä
pari ruokalusikallista väkevää tai dijon-sinappia
pari-kolme ruokalusikallista tuoretta sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
steviaa (varovasti, se on tosi makeaa), voi korvata myös
sokerilla
tuoretta persiljaa
Sekoitetaan ja annetaan hetken tasoittua. Salaatin päälle se
pääsi tällä kertaa viikonlopun tasoittumisen jälkeen ja oli parempaa kuin juuri
valmistettuna. Tosin tähän salaattiin olisi mennyt ehkä kaksikin annosta, jos
sen olisi laittanut muiden ainesten sekaan. Minä tarjosin sen erikseen.
Nam. Teenpä toistekin.
Mukavaa illan jatkoa!
Minttu